Je hebt een leuke opdracht binnen gesleept, je hebt een topprestatie geleverd, maar vervolgens wordt de factuur niet betaald. Om er toch voor te zorgen dat jij jouw geld ontvangt, kan je gebruik maken van een factoringbedrijf of een incassobureau in de arm nemen. Allereerst een korte uitleg:

 

Factoringbedrijf

Heb jij soms last van onvoldoende cashflow, onzekerheid van betalingen of beperkte investeringsmogelijkheden? Een factoringbedrijf financiert een deel van jouw facturen voor en neemt hierbij ook het debiteurenbeheer volledig over.

Waarom factoring?

  • Binnen 24 uur je geld

Als ondernemer wil je uiteraard zo snel mogelijk je geld ontvangen, maar heb je te maken met lange betaaltermijnen. Een factoringsbedrijf financiert een deel van jouw facturen voor, waardoor je niet eerst 30 tot 60 dagen hoeft te wachten, maar al binnen 24 uur je zuurverdiende geld op je rekening hebt staan.

  • Geen debiteurenbeheer

Je hebt je opdracht afgerond, maar vervolgens moet jij ervoor zorgen dat je opdrachtgever de factuur betaalt. Niets is vervelender dan slecht of niet betalende klanten. Bovendien kost het jou ook veel kostbare tijd kost die je liever in je opdrachten steekt. Gelukkig neemt een factoringbedrijf het debiteurenbeheer volledig van je over. Zélfs het bijkomende betalingsrisico.

  • Groei in jouw tempo

Om jouw bedrijf te laten groeien, heb je voldoende geld nodig. Maar je bent als ondernemer afhankelijk van óf en wanneer jouw opdrachtgevers betalen. Met factoring creëer je direct voldoende cashflow en werkkapitaal voor al jouw investeringen en plannen. Een ideale oplossing voor ZZP'ers die hun bedrijf snel willen laten groeien.

Hoeveel kost factoring?

De kosten voor het inschakelen van een factoringsbedrijf verschillen erg per partij. Er wordt een percentage van de factuur gerekend, die afhankelijk is van de hoogte van de factuur en bijvoorbeeld de betaaltermijn. Het is hierdoor altijd belangrijk een aantal partijen te vergelijken, zodat jij de ideale match vindt.

 

Waarom een incassobureau?

Je opdracht is klaar en de factuur is verstuurd, maar helaas is de betaling na het verstrijken van de betaaltermijn nog steeds niet binnen. Veel mensen stellen de stap voor het inschakelen van een incassobureau het liefst zo lang mogelijk uit. Echter als er geen zicht op een eventuele betaling, deze klant een verleden heeft met slecht betalen, dan kan het inschakelen van een incassobureau toch verstandig zijn. Je hebt immers hard voor je geld gewerkt!

Wanneer kan je een incassobureau inschakelen?

Je schakelt een incassobureau in wanneer je factuur niet wordt betaald en het debiteurenbeheer ook geen geld heeft opgeleverd. Maar vanaf hoeveel herinneringen kan je eigenlijk een incassobureau inschakelen? Het antwoord is vrij simpel: stuur ten minste één aanmaning. Hierna kan een incassobureau het verdere invorderingstraject geheel van jou overnemen.

Wist je dat 76% van de ondernemers binnen 2 weken alle openstaande facturen betaald krijgt?

Hoeveel kost een incassobureau?

Veel incassobureaus werken op basis van No Cure, No Pay. Dit houdt in dat je niets betaalt totdat jouw debiteur ook de rekening heeft voldaan. Bovendien worden incassokosten vaak verhaald op de debiteur. Vergelijk altijd verschillende bureaus voor een helder overzicht en let op de verschillende voorwaarden. Hierdoor weet jij dat je geen verborgen kosten tegen komt.

Misschien ook interessant: