Het voorlopige pensioenakkoord zorgt voor kritische geluiden, met name door de AOV-verplichting. Toch moeten we ook de andere kant belichten, want de pensioenverplichting voor zzp'ers is voor nu wel van de baan.


Ben jij al voldoende aan het sparen om zorgeloos van je oude dag te genieten? Een van de opties is een ZZP pensioen beleggingsrekening, deze week vertellen we je graag de voor- en nadelen van deze optie.

 

Wat is een beleggingsrekening?

Met een beleggingsrekening bouw je aanvullend pensioen op door je geld te beleggen in aandelen, obligaties, trackers en/of beleggingsfondsen. Een belangrijk verschil met een gewone bankrekening is dat je geen geld kunt overschrijven naar rekeningen van andere mensen of bedrijven.Hoe werkt het?

Wil jij zelf kiezen welke beleggingen je doet of geef je dit liever uit handen? Beide opties zijn mogelijk. Zodra er geld op je beleggingsrekening staat kan je beginnen. Investeer je geld in aandelen, obligaties, trackers en/of beleggingsfondsen om jouw pensioen aan te vullen. Elk met een ander risico en rendement.

Je jaarruimte en reserveringsruimte bepalen hoeveel geld je dit jaar fiscaal aftrekbaar zelfstandig kan sparen voor je pensioen.Wat zijn de voor- en nadelen?

Met een beleggingsrekening profiteer je van hoog rendement, waardoor je veel sneller vermogen opbouwt dan wanneer je dit op een spaarrekening zet. Bovendien benut je ook je fiscale jaarruimte, waardoor je profiteert van een groot belastingvoordeel.

In tegenstelling tot sparen is het rendement niet vooraf gegarandeerd. Hierdoor loop je met beleggen meer risico dan met sparen. Onderzoek dus altijd jouw opties, het verwachte rendement en bepaal je risicobereidheid.➕ Hoger rendement dat banksparen

➕ Trek je inleg van je inkomstenbelasting af

➕ Betaal geen vermogensbelasting over je opgebouwde pensioen➖ Hoger risico dan bij banksparen

➖ Laten beleggen: je betaalt beheerkosten

➖ Zelf beleggen: kennis over beleggingen benodigdBenieuwd naar de opties en aanbieders? Bekijk zzp beleggingsrekeningen > >

Misschien ook interessant: