Belastingaangifte doen zal vast niet je favoriete bezigheid zijn, maar uiteraard wil je het wel goed doen om eventuele boetes te voorkomen. Lees daarom onze 3 Omzetbelasting (BTW) tips en 3 Inkomstenbelasting (IB) tips voor maximaal belastingvoordeel.


Omzetbelasting aangifte

1) Korting op jouw BTW?
Moet jij na aftrek van de voorbelasting minder dan €1883 BTW in één jaar betalen? Profiteer dan van de kleine ondernemersregeling (KOR). Zo krijg jij belastingvermindering of in sommige gevallen betaal jij helemaal geen BTW. Onderzoek dus of het slim is om die ene factuur iets later te versturen óf extra kosten te maken zodat jij van deze regeling gebruik kan maken.

2) Factureer slim
Geld dat je moet voorschieten is niet goed voor de liquiditeit van je bedrijf. Probeer daarom zo veel mogelijk je facturen uit te sturen aan het begin van het kwartaal. Zo voorkom je dat je geld moet afdragen van BTW dat je nog niet eens hebt ontvangen.

3) Let op: Deze BTW mag je niet aftrekken
Mag je de BTW van bedrijfslunches en diners aftrekken bij je omzetbelasting? Het antwoord is nee. Wel zijn dit natuurlijk zakelijke kosten die aftrekbaar zijn bij je inkomstenbelasting.

 

Inkomstenbelasting aangifte

1) Middelen, middelen, middelen
Met een fiscaal partner heb je het voordeel dat je bepaalde aftrekposten mag verdelen, waardoor je meer belastingvoordeel ontvangt. Denk hier aan de gezamenlijke aftrekposten: hypotheekaftrekrente, giften, zorgkosten etc. Door deze posten aan te geven bij de persoon met het hoogste belastingtarief, profiteer jij van de hoogste belastingaftrek.

2) Investeer... meer!
Heb jij dit jaar investeringen gedaan, maar zit jij nog onder de €2300? Dan kan het verstandig zijn om een extra investering te doen. Hierdoor heb je namelijk recht op 28% investeringsaftrek. Let op: investeringen moeten hoger dan €450 zijn. Zit je nog ver onder de €2300, dan kan het handig zijn deze post te bewaren voor een volgend jaar.

3) Zet belastingvrij geld opzij voor later
Heb jij de afgelopen jaren te weinig pensioen opgebouwd volgens de mogelijkheden van de overheid? Dan is het verstandig dit pensioentekort aan te vullen door geld te storten in een verzekering of op een bankspaarrekening. Dit bedrag mag je namelijk weer aftrekken voor de inkomstenbelasting, waardoor deze vorm van sparen fiscaal extra aantrekkelijk wordt.

 

Wil je hulp bij je aangifte of advies? Vraag dan kosteloos een prijsopgave van een zzp boekhouder of een zzp belastingadviseur uit jouw buurt op. Succes met jouw aangiftes!

Misschien ook interessant: